Corrupció al tenis: les conseqüències d’incomplir el programa anticorrupció

corrupció al tenis

El tenista espanyol que va arribar a ser classificat com el número 955 del rànquing, ha estat sancionat amb quinze anys de suspensió després d’admetre 35 incompliments del programa anticorrupció del tenis. Aquestes irregularitats, comeses entre 2016 i 2018, inclouen l’acceptació i comesa de suborns per alterar els resultats de partits, no informar a les autoritats dels intents de suborn, fer apostes en partits i donar diners als organitzadors de tornejos per tal que li donessin invitacions.

L’Agència Internacional per a la Integritat en el Tenis (ITIA) ha imposat aquesta dura sanció, acompanyada d’una multa de 75.000 dòlars (uns 69.000 euros), dels quals n’haurà de pagar 56.250 si no reincideix. El tenista ha col·laborat amb la investigació i ha acceptat la penalització.

La suspensió entra en vigor des del 27 de març de 2024 fins al 26 de març de 2039. Durant aquest temps, el tenista queda inhabilitat per jugar, entrenar o participar en qualsevol torneig de tenis organitzat per la ITIA o per associacions nacionals.

Sanció per corrupció aplicada a un àrbitre

Un àrbitre brasiler va ser suspès durant set anys i mig a causa de la seva participació en actes de corrupció.

L’Agència Internacional de la Integritat en el Tenis va publicar un comunicat oficial on confirma l’incompliment del programa d’anticorrupció per part de l’àrbitre, que va treballar en tornejos de la ITF i va ser jutge de línia en el nivell ATP Challenger

Aquest haurà de pagar una multa de més de 25.000 dòlars, dels quals n’haurà de pagar 17.000 si no reincideix i es compleixen les sancions. La suspensió li prohibeix oficialitzar, assistir o participar en qualsevol esdeveniment autoritzat o organitzat pels membres ITIA. Entre els més importants hi ha ATP, ITF, WTA i Wimbledon. Aquesta sanció va començar a comptar des del 28 de març d’aquest any i arribarà fins al 27 de setembre de 2031.

Programa d’anticorrupció en el tenis

L’Agència Internacional per a la Integritat en el Tenis (ITIA) és l’organisme anticorrupció encarregat de protegir el tenis professional a escala mundial, imposant una política de tolerància zero enfront de la corrupció relacionada amb les apostes en el tenis.

Les principals prioritats estratègiques de la ITIA són la prevenció de la corrupció, la investigació i el processament dels delinqüents, i l’educació en matèria anticorrupció per tal que els jugadors i altres parts interessades puguin reconèixer i denunciar activitats corruptes.

Cal destacar que la ITIA opera de manera independent i té la seva seu a Londres. Finançada per les principals organitzacions del tennis mundial, com la Federació Internacional de Tenis (ITF), l’Associació de Tenistes Professionals (ATP), l’Associació de Tenis Femení (WTA) i els quatre Grand Slam (Open d’Austràlia, Roland Garros, Wimbledon i l’US Open), la ITIA treballa incansablement per preservar la integritat de l’esport.

A Espanya, la Reial Federació Espanyola de Tenis (RFET) col·labora estretament amb la ITIA i ha establert protocols d’actuació amb la Policia Nacional i la Guàrdia Civil per protegir la integritat del tenis al país. A més, compta amb un Comitè Antidopatge i Integritat que organitza xerrades educatives en els tornejos.

Compartir

Relacionados

Contactar
1
💬 + info
Hola 👋