Es desmenteix la prohibició de fer servir gespa artificial als camps esportius

La Unió Europea (UE) no té previst prohibir l’ús de gespa artificial en les instal·lacions esportives, tot i que així ho afirmen de manera incorrecta alguns usuaris de les xarxes socials que han malinterpretat una regulació que, de fet, es limita a restringir l’ús de la goma granular com a farciment en les superfícies sintètiques.

La UE prohibeix els microplastics: afecta a la gespa artificial?

Totes aquestes interpretacions errònies han sorgit després de la publicació, el passat 27 de setembre, de la normativa coneguda com el “Reglament 2023/2055 sobre les micropartícules de polímers sintètics” al Diari Oficial de la Unió Europea.

Aquesta nova regulació incorpora un conjunt de mesures destinades a restringir l’ús dels microplàstics mitjançant la prohibició de la seva venda, així com de productes que continguin microplàstics i que alliberin aquests materials de manera intencionada durant la seva utilització, atès el seu impacte negatiu sobre el medi ambient.

Les primeres restriccions d’aquesta regulació ja han començat a aplicar-se des del 17 d’octubre de 2023. No obstant això, en la majoria dels casos, la prohibició de venda s’aplicarà “després d’un període transitori més llarg”, segons ha explicat la portaveu de la UE per a l’Interior i la Indústria, Johanna Bernsel.

Pel que fa a  la gespa artificial, quest reglament no en limita la fabricació i la venda de, sinó que, en realitat, estableix restriccions exclusivament pel que fa a l’ús de la goma granular com a farciment en superfícies esportives. Aquesta restricció no entrarà en vigor fins d’aquí a vuit anys i no afectarà les instal·lacions ja existents. Aquest fet es detalla clarament en la pròpia normativa i ha estat explicat per fonts comunitàries a l’Agència EFE.

Perquè es prohibeix l’ús de goma granular?

La goma granular, coneguda també com a “sòtil de cautxú”, és àmpliament utilitzada com a farciment en camps de gespa artificial, camps de futbol, pistes d’atletisme i altres superfícies esportives similars. Aquest material ha estat objecte de preocupació per part de les autoritats ambientals degut al fet que pot ser una font significativa d’emissions de micropartícules de polímer sintètic que s’alliberen intencionadament.

Les micropartícules de polímer sintètic són petits fragments de plàstic que poden alliberar-se a l’ambient quan la goma granular s’utilitza en instal·lacions esportives. Aquests microplàstics poden entrar en els ecosistemes aquàtics i terrestres i, finalment, arribar als oceans i altres hàbitats naturals. Un cop en l’entorn, les micropartícules de polímer sintètic poden ser difícils de gestionar i tenen l’impacte de la contaminació ambiental i dels ecosistemes.

La presència de micropartícules de polímer sintètic a l’entorn ha suscitat preocupacions en relació amb la salut humana i el medi ambient. S’han realitzat investigacions per comprendre els possibles efectes negatius que poden tenir aquestes micropartícules a llarg termini. Alguns dels problemes que han estat objecte d’estudi inclouen els efectes sobre la biodiversitat, la ingestió de micropartícules pels éssers vius i l’acumulació d’aquests materials en l’entorn natural.

Davant aquesta situació, la UE ha pres la iniciativa d’imposar restriccions a la goma granular com a mesura preventiva per reduir la contaminació per micropartícules de polímer sintètic. Aquesta acció està en línia amb l’enfocament més ampli de la UE de reduir la contaminació per plàstics i mitigar els impactes mediambientals associats a aquests materials.

Quan entrarà en vigor la prohibició de l’ús de goma granular en superfícies esportives?

La prohibició relativa a aquesta goma granular entrarà en vigor a partir del 31 d’octubre de 2031, tal com s’indica a l’Annex 6 d’aquest reglament. Aquest annex especifica que aquest material i altres microplàstics no podran ser comercialitzats com a substàncies independents ni barrejats amb altres microplàstics.

Compartir

Relacionados

Contactar
1
💬 + info
Hola 👋