Violència i esport: Agressió a un futbolista menor a Reus

L’equip cadet del Mas Pellicer, de Reus (Baix Camp), va jugar el diumenge 24 de setembre davant del CF Vila-seca. El partit, amistós i intens, molt disputat, va finalitzar amb 1-0. L’autor del gol, un adolescent de 15 anys, després de dutxar-se i prendre’s una beguda al bar del camp, va sortir amb el seu patinet per tornar a casa. A uns quants metres del camp l’esperava un home dins d’un cotxe.

El presumpte agressor, de trenta-vuit anys, va sortir del seu vehicle i va agredir el noi. Segons consta a la denúncia presentada davant dels Mossos d’Esquadra a partir del relat de la víctima i juntament amb un informe de lesions, l’home va empènyer el menor contra una tanca i el va agafar pel coll, retraient-li la seva actitud durant l’encontre. “Em va dir si anava de xulo, va llençar el meu patinet, em va estampar contra la tanca i em va agafar pel coll amb la seva mà, estrenyent. Jo cridava, però estava sol”, explica la víctima juntament amb la seva mare a La Vanguardia.

El menor explica que després d’una primera agressió, quan el pare ja es dirigia a marxar, el noi li retreia el que havia fet. Això va fer que el presumpte agressor tornés: “Va baixar del cotxe de nou, em va agafar el patinet i me’l va tornar a llençar i em va tornar a estampar contra la tanca”, recorda. El menor, de Reus és negre. La seva mare és originària de la República Dominicana. Tant ella com el seu fill creuen que el fet de ser negre va tenir a veure amb l’agressió. “És un tema racial, qui va esperar el meu fill per pegar-li sabia a més que estava sol”, lamenta la mare.

“Hem volgut denunciar els fets perquè no torni a passar una cosa igual al meu fill ni a cap altre noi, i que aquest senyor pagui pel que va fer. Va agredir un nen que estava sol i no es podia defensar”. El noi es va desplaçar a un centre sanitari i va presentar davant els Mossos un informe de lesions: pateix una contractura a l’esquena. “Tinc por, no el vull tornar a trobar. En dues setmanes juguem contra el Vila-seca a la lliga”, diu el menor. “En el camp ja m’havia insultat amb altres pares de l’equip del Vila-seca”, diu.

Una dona va sentir els crits i va ser testimoni de part del que va passar. La víctima va poder reaccionar i va fotografiar el vehicle del presumpte agressor abans que fugís. En una imatge es pot veure amb la mà aixecada i cridant davant del seu fill i la seva parella.

Després de l’agressió, l’adolescent va tornar de nou al camp del Mas Pellicer i va demanar ajuda al coordinador del futbol base del seu club. “Va ser el coordinador qui va trucar a la policia i van venir els Mossos d’Esquadra fins al club. Allà vaig fer una primera declaració, va venir la meva mare i vam anar al metge”, afegeix la víctima. Després van acudir a la comissaria dels Mossos d’Esquadra a Reus per formalitzar la denúncia juntament amb l’informe de lesions lleus.

Esport i violència

Segons l’informe publicat per CASES (Child Abuse in Sport European Statistics), més d’un 70% dels nens i nenes que practiquen esport han patit algun tipus de violència. A Espanya, les experiències més comunes patides per nenes, nens i adolescents dins de l’esport van ser la violència psicològica (70%), seguida per la violència física (43%), la violència sexual sense contacte (36%), la negligència (34%) i la violència sexual amb contacte (20%).

Tot i que la violència física en l’esport pot ser una de les més mediàtiques, és només la punta de l’iceberg que posa de manifest la importància que les entitats i clubs estiguin preparats per educar en la no-violència i evitar les situacions de violència.

Aquest mateix estudi ha demostrat que les conseqüències de la violència envers els infants en l’àmbit esportiu poden ser de diversos tipus. Això pot afectar el desenvolupament escolar, augmentar l’exclusió social, tenir repercussions sobre el desenvolupament físic dels infants i causar dificultats cognitives irreparables, així com danys emocionals. Tot això pot convertir-se en un factor de risc per als problemes o trastorns de la salut mental.

Llei contra la violència, racisme, xenofòbia i intolerància a l’esport

Pel que fa a la violència que va ocórrer a Reus el passat setembre, la situació esdevé encara més preocupant a causa de l’aparició d’actituds racistes que subratllen la imperiosa necessitat d’adoptar accions específiques i el seguiment de les lleis per afrontar aquest comportament inacceptable dins del món de l’esport.

L’any 2007 entra en vigor la Llei contra la violència, racisme, xenofòbia i intolerància a l’esport. Aquesta llei estableix que els comportaments racistes, xenòfobs o intolerants en l’àmbit esportiu inclouen amenaces, assetjament, gestos racistes, insults, càntics i símbols racistes, així com altres actes que vulnerin els drets, llibertats i valors proclamats en la Constitució. A més, prohibeix l’accés als recintes esportius i la presència en ells de persones que manifestin aquest tipus de conductes.

En cas que es produeixin aquestes conductes, l’àrbitre pot suspendre provisionalment el partit i, si persisteixen, ordenar el desallotjament de la grada on es produeixin els incidents o fins i tot suspendre definitivament el joc. Aquesta decisió s’ha de prendre d’acord entre l’àrbitre i el responsable de seguretat de l’esdeveniment esportiu.

La llei preveu sancions per a les organitzacions esportives, els espectadors i altres implicats que incompleixin la normativa. Les sancions poden incloure multes econòmiques i la prohibició d’accedir a recintes esportius. La Comissió Estatal contra la Violència, el Racisme, la Xenofòbia i la Intolerància en l’Esport és l’òrgan encarregat de promoure polítiques actives contra aquestes conductes dins de l’àmbit esportiu.

Aquesta llei insta les comunitats autònomes i l’Administració General de l’Estat a prendre mesures per promoure la convivència i la integració intercultural a través de l’esport, com ara campanyes de prevenció, convivència i activitats que fomentin el joc net i el respecte. També es crea la figura del Defensor de l’Esportista per atendre situacions de discriminació, intolerància i altres conductes violentes en l’àmbit esportiu i canalitzar les queixes cap als òrgans pertinents.

A Wealia som experts en clubs i entitats esportives i et podem oferir assessorament per actuar com a club davant aquestes situacions. Confia en la gestoria esportiva de referència a Catalunya.

Compartir

Relacionados

Contactar
1
💬 + info
Hola 👋